Ik wil graag meer weten over de WKB

Hout of kunststof kozijnen

jun 2, 2023 | Blog

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus kunststof kozijnen?

U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van uw woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten kozijnen met kunststof kozijnen op basis van verschillende aspecten. Denk aan aanschafprijs, kwaliteit en levensduur. Maar ook onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten komen aan bod in deze vergelijking.

Vergelijking op aanschafprijs

De grondstof hout is duurder dan kunststof. Dat betekent dat de aanschafprijs van kunststof kozijnen ook lager is dan de aanschafprijs van houten kozijnen. Houten kozijnen hebben echter een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit, waardoor op termijn de totale kosten van houten kozijnen gunstiger zijn dan van kunststof. Aluminium is overigens de duurste oplossing als het gaat om kozijnen.

Ter indicatie kunt u aanhouden dat de prijzen van kunststof kozijnen ongeveer 15% lager zijn dan de prijzen van houten kozijnen. Aluminium kozijnen zijn weer ongeveer 20% duurder dan houten kozijnen.

Uiteraard verschillen aanschafprijzen binnen dezelfde materiaalsoort onderling ook nog. Neem bijvoorbeeld het verschil in aanschaf tussen hardhouten en zachthouten kozijnen. De hardhouten kozijnen zijn vaak duurder in aanschaf dan zachthouten kozijnen, echter maken ze dat in levensduur ruimschoots weer goed. Vergelijk dus de materiaalsoorten op alle aspecten, niet alleen op aanschafprijs.

Vergelijking op kwaliteit en levensduur

Wanneer we houten en kunststof kozijnen vergelijken op basis van kwaliteit, moeten we eerst kijken naar de mogelijkheden. Zo kan met geen enkel ander materiaal dan hout de natuurlijke warme uitstraling van hout geëvenaard worden in een woning. Daarnaast heeft hout van nature uitstekende isolerende eigenschappen, zowel akoestisch als thermisch gezien. Als het gaat over het ‘in goede banen leiden’ van vocht, warmte en geluid bezit hout erg goede eigenschappen.

Omdat hout een natuurproduct is, is de behandeling van het hout essentieel als het gaat over behoud van kwaliteit. Zo zijn houten kozijnen met de juiste verf of lak onder de juiste condities tot wel 15 jaar kleurvast. Daarna is schilderen een optie om uw houten kozijnen weer als nieuw te laten zijn. Houten kozijnen zijn onderhoudsgevoeliger dan kunststof, maar als houten kozijnen beschadigen, dan is dit in nagenoeg alle gevallen te repareren of herstellen, zonder dat het houten kozijn vervangen moet worden. Dat is bij kunststof kozijnen niet het geval.

De voordelen van houten kozijnen:

  • Hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling
  • Houten kozijnen van erkende timmerfabrikanten zijn onderhoudsarm
  • Hout heeft erg goede isolatiewaarden

De voordelen van kunststof kozijnen:

Kunststof kozijnen zijn er in de meest uiteenlopende kleuren en looks, zelfs in aluminiumlook of houtlook. Waarbij kunststof in houtlook de natuurlijke uitstraling van hout niet kan benaderen. Daarnaast zijn kozijnen van kunststof in aanschaf gunstig geprijsd. Beschadigingen zijn echter niet te repareren of herstellen, vervanging is al snel de enige optie. Kunststof kozijnen zijn ook niet overschilderbaar.

  • Kunststof is voordelig in aanschaf
  • Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm
  • Kunststof heeft goede isolatiewaarden

Vergelijken houten en kunststof kozijnen op basis van onderhoud

Vergelijken we houten en kunststof kozijnen op basis van levensduur, dan zijn de algemene richtlijnen als volgt:

  • Kunststof kozijnen hebben een levensduur van 25 tot 50 jaar
  • Zachthouten kozijnen hebben een levensduur van 25 tot 50 jaar
  • Hardhouten kozijnen hebben een levensduur van 40 tot 75 jaar

Houten kozijnen winnen aan populariteit omdat de nieuwe technieken houten kozijnen beter beschermen. Hierdoor is het onderhoud veel beperkter geworden dan we vanuit het verleden gewend waren. Kwalitatief goede houten kozijnen zijn beschermd tegen vocht, Uv-straling, extreme weersomstandigheden en insecten. Mede door ‘af fabriek impregnatie’ met milieuvriendelijke beschermingsproducten. Dankzij het verhittingsproces van kozijnhout zijn houten kozijnen stabiel, duurzaam en resistent tegen rotting. Hierdoor is het gebruikte hout jarenlang beschermd, zonder dat onderhoud nodig is. Afhankelijk van de houtsoort en toepassing moeten houten kozijnen na een bepaalde periode geschilderd worden.

Kunststof kozijnen kunt u eenvoudig onderhouden. Met een zachte spons en lauwwarm water kunnen ze tijdens het ramen wassen onderhouden worden. Eens per jaar dient u daarnaast met olie alle bewegende delen te smeren. Na verloop van tijd verweren kunststof kozijnen. Het is het beste te vergelijken met een plastic tuinstoel die een tijd buiten heeft gestaan. Daar is helaas niets tegen te doen. Ga vooral niet schuren, schilderen of iets dergelijks, daarmee beschadigt u kunststof permanent.

Beide materiaalsoorten zijn dus niet onderhoudsvrij. Kunststof is ten opzichte van hout onderhoudsarm, maar u moet ook bij kunststof rekening houden met een periodieke reiniging. Kozijnen van hout vragen dankzij het schilderen meer onderhoud en zijn dus hoger in onderhoudskosten. Door de huidige technieken is de periode waarin schilderen niet noodzakelijk is wel steeds langer.

Vergelijking op duurzaamheid en milieuaspecten

Een kozijn is duurzaam als het tijdens de productie het milieu niet te veel belast, vernieuwbaar is, goed isoleert, weinig onderhoud nodig heeft en lang meegaat.

Kozijnen van verschillende materiaalsoorten zijn onderzocht op hun milieu-impact. Voor wat betreft hout zijn de nieuwste milieudata van houtsoorten uit Europa, Azië, Afrika Zuid-Amerika en gemodificeerd hout in het onderzoek meegenomen. Uit de uitgebreide studies blijkt dat hout als materiaal en dus ook houten kozijnen, vrijwel altijd een lagere milieu-impact hebben dan kunststof kozijnen. Naast materiaalsoort, spelen uitvoering, verwerking, hang- en sluitwerk, dichtingen, coatings, lijmen en dimensies een rol.

De opwarming van de aarde wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door kooldioxide (CO₂). Dit is een voor mensen giftig broeikasgas dat temperatuurverhoging veroorzaakt. Met allerlei schadelijke gevolgen tot gevolg. Bomen slaan CO₂ op in het hout. Pas aan het einde van de levensduur van bomen komt de opgeslagen CO₂ door verrotting of verbranding vrij. Het kan dan weer door nieuwe bomen opgenomen worden. Bij andere bouwmaterialen, zoals kunststof, is dit niet het geval.

Kunststof kozijnen zijn niet duurzaam. Ze worden meestal gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Er zijn verschillende kwaliteiten, dus het is erg belangrijk dat u let op het VKG-keurmerk. Kozijnen met dit keurmerk hebben in ieder geval een recyclegarantie. Het proces waarin PVC ontstaat kost erg veel energie en heeft een zware impact op het milieu. Waar hout daarnaast vernieuwbaar is, is kunststof dat niet. Niet voor niets kiezen bijvoorbeeld steeds meer woningbouwverenigingen ervoor om kunststof kozijnen te vervangen door houten kozijnen. Naast de kostentechnische overweging in verband met de levensduur, is duurzaamheid een steeds belangrijkere factor hierin.

Wilt u eens met ons praten over houtwerk? Bel 0317-763541 of mail info@hout100procent.nl

Lees ook

Hout of aluminium kozijnen

Hout of aluminium kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus aluminium kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van de woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten kozijnen met...

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100% Houten kozijnen zijn al jaren onverminderd populair bij huiseigenaren in Nederland. En met een goede reden. Want ondanks de intrede van nieuwe materialen – zoals kunststof en aluminium – hebben houten kozijnen vooral veel voordelen. Wat...

Bouwplaatsinspectie

Bouwplaatsinspectie

Om hoogwaardige kwaliteit te kunnen garanderen en helemaal WKB-proof te zijn, voert HOUT100% vier controles uit verspreid over het gehele bouwproces. Eén daarvan is de bouwplaatsinspectie. Een onafhankelijke inspecteur, ingehuurd door HOUT100%, komt op de bouw kijken...

The Total Cost of Ownership

The Total Cost of Ownership

Als je kijkt naar de kosten van houten kozijnen, moet je verder kijken dan alleen de kosten van de aanschaf. Ook onderhoud, reparatie en levensduur spelen een belangrijke rol in het totaalplaatje. Welke kozijnen kies jij? Aanschaf De aanschafprijs is compleet...

Houten kozijnen zijn geschikt voor zowel dubbel als triple glas

Houten kozijnen zijn geschikt voor zowel dubbel als triple glas

Isolatiewaarde van houten kozijnen kunnen eenvoudig worden opgewaardeerd Zoals je waarschijnlijk weet, heeft een houten kozijn wel een levensduur van 75 jaar. Het enkele glas in een houten kozijn of raam van 20 jaar oud kan moeiteloos worden vervangen voor dubbel of...

Isolatiewaarde hout

Isolatiewaarde hout

Hout heeft een hoog isolerend vermogen Hout isoleert, dat is bekend. Het isolerend vermogen van hout geldt uiteraard ook wanneer van hout een kozijn, raam, deur of spouwblad wordt gemaakt. Hout presteert uitstekend wat betreft de isolatiewaarde. Een houten kozijn...