fbpx
skip to Main Content

Hout is duurzaam

Hout is om verschillende redenen een duurzaam bouwmateriaal. Hout heeft zich al eeuwen bewezen als een betrouwbaar bouwmateriaal. En dat is niet zonder reden. De voordelen zijn namelijk enorm. Zo is hout duurzaam, geeft het veel ontwerpvrijheid en is het onderhoudsvriendelijk. Op deze pagina gaan wij dieper in op de vele voordelen van hout.

Hout gaat ontzettend lang mee

Zo gaat hout ontzettend lang mee. Wie hardhouten kozijnen in een pand plaatst, kan er makkelijk 40 tot 75 jaar van genieten. Er zijn zelfs genoeg voorbeelden waarbij de houten kozijnen nog vele jaren langer mee gaan. Kijk maar naar alle monumentale panden in oude binnensteden.

Hout is hernieuwbaar

Hout is een volledig hernieuwbare grondstof, duurzaam beheerde bossen dienen dan ook als een onuitputtelijke bron. Daarnaast is geen enkel ander materiaal zo goed en energiezuinig te recyclen als hout.

Hout is goed voor het milieu

Hout slaat CO2 op. Als een boom groeit wordt CO2 vastgelegd. Als het hout daarna wordt gebruikt in bijvoorbeeld kozijnen, blijft het CO2 vastgelegd. Voor de productie van hout is bovendien geen grote hoeveelheid energie nodig.

Hout is veilig bij brand

Hout kan branden, maar is toch juist heel brandveilig. Het hout dat in kozijnen wordt gebruikt, geleidt vrijwel geen warmte. Bovendien verkoolt hout bij brand, waardoor de brandvorming wordt vertraagd. Ook komen er nauwelijks schadelijke gassen vrij.

Hout is isolerend

Hout heeft zeer goede isolerende eigenschappen. Door de unieke celstructuur zijn deze isolerende eigenschappen bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en zelfs 1770 keer hoger dan die van aluminium. Het toepassen van houten kozijnen in een woning bespaart gedurende de levensduur van het pand veel energie.

Hout geeft ontwerpvrijheid

Waar bij veel materialen vaak wordt gewerkt met standaard maten en kleuren, is hout in alle afmetingen te maken en alle kleuren te schilderen. Architecten krijgen hierdoor volledige ontwerpvrijheid, zonder dat dit grote prijsstijgingen tot gevolg heeft.

Hout is onderhoudsvriendelijk

Veel mensen denken dat houten kozijnen continu onderhoud nodig hebben, maar dat vooroordeel is allang niet meer juist. Dankzij verbeterde productietechnieken, lijmverbindingen en verfsoorten is hout juist erg onderhoudsvriendelijk. Kies je voor hoge kwaliteit materialen, dan hoef je nog maar om de 15 jaar te schilderen. En is het houten kozijn beschadigd? Dan kun je het éénvoudig repareren.

Hout is sterk

Hout weegt relatief weinig, maar is toch enorm sterk. Het materiaal is, als je kijkt naar de sterkte-gewichtsverhouding, zelfs sterker dan staal. Bovendien hebben houten kozijnen en deuren een hoog inbraakwerend vermogen. En mocht er toch worden ingebroken, dan is de inbraakschade vaak goed te repareren.

The Total Cost of Ownership

Wanneer de aanschafkosten, het onderhoud en de levensduur van houten kozijnen in ogenschouw worden genomen kan gesteld worden dat hout over een periode van 30 jaar goedkoper is dan andersoortige materialen zoals kunststof of aluminium.

Wilt u eens met ons praten over houtwerk? Bel 0317-763541 of mail info@hout100procent.nl

Wat kan HOUT100% voor u doen?

HOUT100% voor mij?

Wat kan HOUT100% voor mij betekenen?

Bedrijf zoeken

Hier vindt u de beste houtverwerkende bedrijven van Nederland.

Probleem melden

Ik wil een probleem met mijn houten product melden.