KRIJG ANTWOORD OP AL JE VRAGEN

Meest gestelde vragen

 

Algemeen

K
L
Wat verandert er met de komst van de Wet Kwaliteitsborging?

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) is ingegaan op 1 januari 2024. Met de komst van de wet komt de verantwoordelijkheid voor een bouwproject volledig bij de aannemer te liggen. De focus verschuift van de vergunning vooraf naar het voldoen aan de kwaliteitseisen tijdens én na het bouwproces. Als aannemer moet je dus volledig inzichtelijk maken en vastleggen dat een project voldoet aan het Bouwbesluit 2012. Bezoek onze WKB-pagina voor meer details.

K
L
Welke controles voert HOUT100% uit?

Om hoogwaardige kwaliteit te kunnen garanderen, voert HOUT100% vier controles uit verspreid over het gehele bouwproces: een fabriekscheck, een bouwplaatsinspectie, een opleveringscheck en een onderhoudscheck.

Hout als bouwmateriaal

K
L
Wat is gemodificeerd hout?

Gemodificeerd hout is hout dat met een thermische warmtebehandeling wordt verwarmd in een zuurstofarme ruimte. Door deze behandeling verandert de celstructuur van het hout. Hier komen overigens geen chemische middelen aan te pas, waardoor het proces milieuvriendelijk is.

K
L
Hoe herken je duurzaam hout?

Je herkent duurzaam hout aan de FSC-, PEFC-, MTCS-, Keurhout- en STIP-keurmerken. Deze keurmerken zorgen ervoor dat bossen door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Verantwoord bosbeheer staat voor bescherming van het leefgebied van planten en dieren, en respect voor de rechten van lokale bevolking en bosarbeiders. Maar ook op hout oogsten mét behoud van het bos. Dit hout wordt vervolgens tot aan de consument gevolgd, wat herkenbaar is aan het keurmerk.

K
L
Verdwijnen er bossen door de houtkap voor houten kozijnen?

Wij snappen dat veel mensen aan ontbossing denken bij houten kozijnen. Maar gelukkig is dat niet het geval, in tegendeel. Al het hout dat onze timmerfabrieken gebruiken komt uit duurzaam beheerde bossen. Hier worden bomen geplant die tijdens hun groei veel CO2 opnemen. Zodra ze volgroeid zijn worden ze gekapt en wordt er direct weer een nieuw boompje geplant.

Er is geen sprake van massaal kappen. We krijgen juist steeds meer bos in Nederland. 11% van ons totale landoppervlakte is momenteel bedekt met bos. 30 jaar geleden was dat nog slechts 2%.

K
L
Wat is een duurzaam beheerd bos?

Hout mag pas duurzaam worden genoemd als het uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. Bij duurzaam bosbeheer wordt het hout op een verantwoorde manier geoogst, zodat alle bosfuncties behouden blijven. Dit houdt in dat het gebruik van bosproducten geen gevaar oplevert voor de duurzame instandhouding van het bos. Het bos krijgt de tijd weer bij te groeien en te herstellen. Ook de arbeidsomstandigheden van bosarbeiders en de rechten van de bewoners van het bos zijn een belangrijk onderdeel van duurzaam bosbeheer. Door middel van boscertificering wordt aangetoond dat het bos duurzaam wordt beheerd.

Wereldwijd is 435 mega hectare van het bosoppervlakte gecertificeerd. Dat is ongeveer 20% van het totaal aan bos waar hout wordt geoogst. Het gecertificeerde bosoppervlak in Europa ligt op 102 mega hectare, gelijk aan ongeveer 47% van het Europese bosareaal. Hoewel certificering toeneemt, zijn we er dus nog lang niet.

Door het gebruik van hout uit een duurzaam bos krijgt het bos een economische waarde. Dit draagt bij aan bescherming van het bos tegen omvorming naar andere vormen van landgebruik, zoals palmolieplantages of grond voor veeteelt. Een boseigenaar weet zich door duurzaam bosbeheer te verzekeren van inkomsten. Niet alleen nu, maar door de aangroei ook in de toekomst.

K
L
Hoe bereken je hoeveel CO2 er is vastgelegd in een houtproduct?

Bomen slaan CO2 op terwijl ze groeien. De volgroeide boom wordt gekapt en zolang het hout van de gekapte boom wordt gebruikt in huizen, gebouwen of andere houten producten blijft de CO2 vastgelegd.

Benieuwd hoeveel CO2 er is opgeslagen in een houtproduct? Op de website Opslagco2inhout.nl is een handige tool te vinden waarmee dit valt te berekenen. U kunt bij de tool een houtsoort of plaatmateriaal kiezen. Daarbij vult u het aantal kubieke meter hout in waarvoor u de opgeslagen hoeveelheid CO2 wilt berekenen. Het is zelfs mogelijk om meerdere houtsoorten in te voeren.

Houten kozijnen

K
L
Hoe vaak moet je houten kozijnen schilderen?

Over schilderen hoef je je niet druk te maken. Er bestaan tegenwoordig hele goede duurzame (watergedragen) verven, die het milieu niet aantasten én tot wel 15 jaar blijven zitten voordat schilderen nodig is. Als je daarnaast bedenkt dat hout bij goed onderhoud makkelijk 80 jaar meegaat en kunststof ‘slechts’ 30 jaar, heb je eigenlijk bij hout het minste werk.

K
L
Hoe lang gaan houten kozijnen mee?

Houten producten of constructies kunnen oneindig lang mee en zijn daarmee duurzaam te noemen. Kijk maar eens om je heen; de oudste monumentale panden van 100 jaar en ouder bevatten namelijk ook allemaal houten kozijnen en deuren. Met hout kan zeer duurzaam worden gebouwd, hierbij is het van belang dat de houtsoort en houtkwaliteit goed op elkaar worden afgestemd.

De levensduur van kozijnen is vanzelfsprekend afhankelijk van meerdere factoren. Wie hardhouten kozijnen in een pand plaatst, kan er makkelijk 40 tot 75 jaar van genieten. Gemodificeerd hout kan bij goed onderhoud wel 80+ jaar mee. Kunststof kozijnen gaan gemiddeld 30 jaar mee.

K
L
Zijn houten kozijnen duurder dan kozijnen van andere materialen?

Zelfs met de gestegen houtprijzen blijkt hout nog steeds de voordeligste keuze te zijn. Als je kijkt naar de kosten van houten kozijnen, moet je verder kijken dan alleen de kosten van de aanschaf. Ook onderhoud, reparatie en levensduur spelen een belangrijke rol in het totaalplaatje.

Bekijk deze pagina voor meer details: https://www.hout100procent.nl/tco

K
L
Zijn houten kozijnen slecht voor het milieu?

Nee. In tegendeel. HOUT100%-leden gebruiken enkel hout uit duurzaam beheerde bossen. De bomen die hier worden geplant, nemen juist tijdens de groei veel CO₂ op. Zodra de boom is volgroeid, neemt de boom geen extra CO2 meer op. Deze wordt dan gekapt én in duurzaam beheerde bossen wordt er direct weer een nieuw boompje voor terug geplaatst. Hout is daarom bij uitstek het bouwmateriaal voor een duurzame toekomst.

Wanneer je houten kozijn onverhoopt een beschadiging oploopt kun je het eenvoudig herstellen, waardoor je kozijn er weer jaren tegenaan kan. Andere materialen kozijnen zijn vaak niet te herstellen, waardoor dit geen optie is. Verfspullen en toebehoren hebben overigens ook niet stilgestaan. Deze tools worden steeds duurzamer.

K
L
Welke houtsoorten worden er gebruikt voor houten kozijnen?

De meest gebruikte houtsoorten die wij gebruiken zijn:

  • Hardhout

Met hardhout wordt het hout van loofbomen bedoeld. Ook wel loofhout genoemd. Deze naam is afgeleid van de Engelse term voor loofhout, namelijk: ”hardwood”.

  • Grenen

Grenenhout is afkomstig van naaldbomen en qua uiterlijk herkenbaar aan de kenmerkende geelachtige ”vlammenstructuur”.

  • Vurenhout

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar. Door de eenvoudige bewerking en goede verkrijgbaarheid is Vuren een relatief goedkope houtsoort.

Wil je alle voor- en nadelen van de verschillende houtsoorten weten? Lees dan verder via: https://www.hout100procent.nl/kozijnen/

K
L
Zijn houten kozijnen recyclebaar en/of her te gebruiken?

Geen enkel ander materiaal is zo goed en energiezuinig te recyclen als hout. In vergelijking met andere materialen kost het hergebruiken van hout relatief weinig energie. Een voorbeeld waarin oud hout een nieuw leven heeft gekregen is het gebouw van Rijkswaterstaat in Terneuzen.

De totale gebruiksduur van een houten deel kan op deze manier wel oplopen van vijftig tot honderden jaren. In al deze jaren wordt de in het hout vastgelegde hoeveelheid CO2 ook nog eens opgesloten.

Onze voorkeur gaat uit naar downcycling. De kozijnen worden dan omgezet of hergebruikt naar andere waardevolle producten. Denk bijvoorbeeld aan wanden en meubels. Het is dus veel duurzamer om het hout van oude kozijnen weer voor andere toepassingen te gebruiken. Zo gebruiken we hout optimaal.

K
L
Zijn houten kozijnen wel brandveilig?

Hout kan branden, maar is toch juist heel brandveilig. Het hout dat in kozijnen wordt gebruikt, geleidt vrijwel geen warmte. Bovendien verkoolt hout bij brand, waardoor de brandvorming wordt vertraagd. Ook komen er nauwelijks schadelijke gassen vrij. Hout beschermt zichzelf bij brand doordat het verkoolt. Het hout achter de koollaag blijft nagenoeg ongewijzigd waardoor de draagkracht van hout lange tijd behouden blijft. Hout dat behandeld is met brandvertragers is daarom zeer brandwerend en brandvertragend!

Niet voor niets betreedt de brandweer liever een brandend gebouw van hout dan een gebouw dat grotendeels bestaat uit staal. De draagkracht van staal neemt boven een temperatuur van 400°C snel af.

K
L
Passen houten kozijnen binnen elke bouwmethode?

Binnen elke bouwmethode kan een houten kozijn, raam en deur worden toegepast. Houtskeletbouw, prefab of traditionele bouw in nieuwbouw of renovatie, een houten product precies op maat is altijd mogelijk.

Door de digitalisering en het tekort aan arbeidskrachten op de bouw is prefabricage (prefab) momenteel één van de belangrijkste trends in de bouwsector. Een houten kozijn kan, in tegenstelling tot kozijnen vervaardigd uit andere grondstoffen, direct worden meegenomen in het productieproces van een prefab element. Dit heeft een zeer positieve invloed op kwaliteit (en duurzaamheid) van het totaalproduct en de efficiëntie van het bouwproces.

K
L
Waar moet je op letten bij het plaatsen van houten kozijnen?

Om optimaal te genieten van je houten kozijnen, dien je ze op de juiste manier te plaatsen. Wij hebben een speciale pagina gemaakt met de 12 gouden tips voor het plaatsen van houten kozijnen. Het gaat hierbij onder andere om het stellen van de kozijnen, de bescherming tijdens de bouwfase en het aflakken op de bouw. Klik hier om de 12 tips te bekijken.

WKB-proof

Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB)

Op 1 januari 2024 treedt de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb-wet) in werking. Het doel van deze wet is om de bouwkwaliteit en de positie van de consument te verbeteren. Aannemers krijgen met ingang van de wet meer aansprakelijkheid. Kwaliteitscontrole wordt dus nóg belangrijker. Doordat HOUT100% vier controles uitvoert, de rapportages online inzichtelijk zijn voor zowel afnemer als borger én materiaal wordt aangeleverd voor het (bouw) dossier, voldoen de producten van de HOUT100%-leveranciers ruimschoots aan de eisen van de Wkb.

liefde voor hout

Hoe kunnen wij helpen?

HOUT100%-label

Ontdek wat HOUT100% voor jou kan betekenen.

Bedrijf zoeken

De beste houtverwerkende bedrijven van Nederland.

Probleem melden

Doe een melding van een probleem.