Ik wil graag meer weten over de WKB

Hoe robots houtskeletbouw nóg beter maken

20-01-2022

Vorig jaar lieten tweehonderd woningbouwers en projectontwikkelaars middels een manifest weten dat ze in houten huizen de toekomst zien. Vorige maand hebben tachtig organisaties hun handtekening gezet onder de Green Deal Houtbouw. Het mag wel duidelijk zijn dat steeds meer professionals de voordelen inzien van hout als bouwmateriaal.

Het in Breedenbroek gelegen productiebedrijf Westerveld & Nederlof produceert duurzame houtskeletbouwwanden met HOUT100%-zekerheid. Wij namen een kijkje en spraken Ralph Nederlof over de aankomende Wet kwaliteitsborging, de populariteit van houtskeletbouw en de slimme robots die hij in zijn fabriek gebruikt.

Westerveld & Nederlof
Westerveld & Nederlof werd in 1942 opgericht door Herman Westerveld en Tinus Nederlof. Het bedrijf begon als een timmerfabriek voor naaidoosjes, rookstoelen en andere accessoires. Na de oorlog werd de stap naar houten kozijnen gemaakt. 30 jaar lang lag de focus op de productie van kozijnen. In 1984 kwamen hier de productie van houtskeletbouwwanden en kunststof kozijnen bij.

In al die jaren is er veel veranderd. “Een houten kozijn was vroeger een relatief simpel product”, legt Nederlof uit. “Tegenwoordig leveren wij bijna alle kozijnen compleet afgelakt en voorzien van glas. Ook prefab wanden worden steeds completer. Waar het in het verleden simpele wanden van 170mm waren, zijn het nu wanden van 270mm die vaak al in de fabriek zijn voorzien van kozijnen, vensterbanken en gevelbekleding, zoals bijvoorbeeld steenstrips.”

Prefab wanden
Westerveld & Nederlof produceert kozijnen en prefab wanden. De wanden worden voornamelijk gebruikt bij seriematige woning- en utiliteitsbouw. Het gaat hierbij om zowel nieuwbouw als renovatie. Omdat de wanden prefab worden afgeleverd, kunnen ze heel snel worden geplaatst. “Bij renovatie kan een oude gevel bijvoorbeeld al binnen één dag worden vervangen door een nieuwe gevel. De gevelelementen worden desgewenst in onze fabriek onder optimale condities voorzien van steenstrips of gevelbekleding.”

De gevelelementen worden meestal door de aannemer gemonteerd. “Maar ook het monteren kunnen wij regelen. Ontzorgen is wel echt een van de trends van de afgelopen jaren. Aannemers willen met zo min mogelijk partijen werken, zodat het proces snel en soepel verloopt.”

Alle prefab wanden worden in geacclimatiseerde productiehallen geproduceerd door medewerkers, die worden ondersteund door geavanceerde machines en robots. “Het voordeel van deze robots is dat dat ze constante kwaliteit leveren en ze het hout optimaal gebruiken. De machines weten elke dag wat er geproduceerd moet worden en dat er uit elk stuk hout minimale afval mag worden gezaagd. Het kan dus zijn dat onderdeel A op een ander tijdstip wordt gezaagd dan onderdeel B, zodat onderdelen als een soort van puzzel perfect uit een stuk hout worden gehaald. Dit is beter voor het milieu en voor ons rendement.”

De machines zorgen niet alleen voor hoogstaande kwaliteit, maar maken het werk van de mensen in de fabriek ook makkelijker en minder zwaar. “Er zijn bijvoorbeeld rolbanen en machines die tilassistentie bieden.”

Al het hout dat wij gebruiken is duurzaam gecertificeerd.

Duurzaam
“Al het hout dat wij gebruiken is duurzaam gecertificeerd. Voor onze kozijnen, ramen en deuren gebruiken wij vooral veel red grandis en mahonie. Alles is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Hiermee dragen we er aan bij dat tropische bossen behouden blijven.”

Bij de productie van houten woningen wordt bovendien relatief weinig co2 en stikstof uitgestoten. “Sterker nog: hout slaat co2 op. Het materiaal is bovendien licht, dus werken gaat snel en is minder belastend voor het milieu. Andere voordelen zijn dat hout hergebruikt kan worden en volledig afbreekbaar is.”

Controles
Om alles in goede banen te leiden vinden er bij Westerveld & Nederlof interne controles plaats. “Bij het aanbrengen van steenstrips wordt elke stap geregistreerd, inclusief details over de productieomstandigheden. Mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan kunnen we precies zien waar het fout ging. Wat was bijvoorbeeld de temperatuur in de hal? En van de lijm? Dit zijn allemaal zaken die van belang zijn.”

“Westerveld & Nederlof is aangesloten bij HOUT100%, dus onze producten worden naast onze eigen interne controles op twee onaangekondigde momenten gecontroleerd door een onafhankelijke partij in de fabriek. Ook vinden er steekproefsgewijs bouwplaatsinspecties plaats. Het is fijn dat deze controles onafhankelijk zijn, anders ga je je eigen vlees keuren.”

WKB-wet
Op 1 juli 2022 treedt de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen in werking. Het doel van deze wet is de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren. Ralph Nederlof vindt dit een goede ontwikkeling.

“Onze kozijnen voldoen aan alle KOMO en HOUT100%-eisen. Het mooie is dat je dan ook direct voldoet aan de WKB-eisen. Wat betreft de wanden is dit grotendeels ook het geval. Echter worden daar vaker producten gemaakt die (nog) niet helemaal onder KOMO vallen. In dat geval zullen er aanvullende maatregelen getroffen moeten worden om aan de Wet kwaliteitsborging te voldoen.”

Populariteit van hout
Ralph Nederlof is blij met de toenemende populariteit van hout. “Ik snap het wel. De voordelen van hout zijn enorm. En houtskeletbouw innoveert continu. Je ziet bijvoorbeeld steeds meer hoogbouw met houtskeletbouw. Dit is een relatief nieuwe tak van sport, dus zekerheid bieden door middel van controles en de WKB-wet is dan extra belangrijk. Robotisering helpt mee om het hoogste niveau te behalen.

Lees ook

Hout of aluminium kozijnen

Hout of aluminium kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus aluminium kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van de woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten kozijnen met...

Hout of kunststof kozijnen

Hout of kunststof kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus kunststof kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van uw woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten...

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100% Houten kozijnen zijn al jaren onverminderd populair bij huiseigenaren in Nederland. En met een goede reden. Want ondanks de intrede van nieuwe materialen – zoals kunststof en aluminium – hebben houten kozijnen vooral veel voordelen. Wat...

Bouwplaatsinspectie

Bouwplaatsinspectie

Om hoogwaardige kwaliteit te kunnen garanderen en helemaal WKB-proof te zijn, voert HOUT100% vier controles uit verspreid over het gehele bouwproces. Eén daarvan is de bouwplaatsinspectie. Een onafhankelijke inspecteur, ingehuurd door HOUT100%, komt op de bouw kijken...