Ik wil graag meer weten over de WKB

Hoe houtskeletbouwers omgaan met duurzaamheid en de WKB-wet

01-12-2021

HOUT100% staat voor de beste timmerfabrieken van Nederland. Je kent ons waarschijnlijk vooral van houten kozijnen. Wat minder bekend is, is dat er ook spouwbladen en zelfs deuren worden gefabriceerd met HOUT100%-zekerheid.

Met de aankomende Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen wordt het voor houtskeletbouwers extra belangrijk om zich aan alle geldende kwaliteitseisen te houden. Wij spraken Erik Zeilstra van Houkesloot om te peilen wat de houtskeletbouwsector van de nieuwe wet vindt en of Houkesloot al helemaal voorbereid is.

Houkesloot levert onder meer geprefabriceerde houtskeletbouwgevels, -wanden, -vloeren en -daken. Het bedrijf is in 2007 ontstaan uit een fusie van Bokma en Friso Bouwgroep. Zeilstra is al vijftien jaar werkzaam bij het bedrijf.

Prefab houtskeletbouw
“Houtskeletbouw kent vele voordelen”, zo legt Zeilstra uit. “Het is een veilige bouwconstructie die zelfs aardbevingsbestendig is. Houtskeletbouw weegt minder dan traditionele bouwsystemen en kent ook geen volledig stijve verbinding. De manier van bevestiging van de elementen kan trillingen ondergaan. Dit verkleint de kans op scheuren en voorkomt instorten.”

“Daarnaast is houtskeletbouw onderhoudsarm, energiezuinig en flexibel in te delen. Het is een snelle bouwmethode, wat een groot voordeel is met de huidige druk op de bouwsector. Voor zowel gemeenten, aannemers, ontwikkelaars, woningcorporaties als bewoners is het daarom aantrekkelijk om te kiezen voor houtskeletbouw.”

Automatiseren
“Omdat er bij Houkesloot veel specials worden gemaakt, vindt er veel handwerk plaats. Daarnaast produceren wij ook regelmatig appartementen. Omdat het werk steeds wisselt, is automatiseren dan niet mogelijk.”

Toch zou Zeilstra graag meer automatiseren. “Het wordt steeds lastiger om mensen te vinden, dus in die zin zou automatiseren in de toekomst een uitkomst zijn.”

Binnen de houtskeletbouw zijn momenteel meerdere trends te zien volgens Zeilstra. “Onze klanten verwachten zo compleet mogelijke oplossingen. Het liefst afgelakt, beglaasd en al. De traditionele aannemer moet opschalen. En duurzaamheid speelt daarbij ook een belangrijke rol. Het liefst zien ze nul op de meter staan. In een Nul op de Meter-woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd. Dit gebeurt door slim gebruik te maken van energiebesparende voorzieningen.”

Voor houtskeletbouw wordt alleen de beste kwaliteit duurzaam gecertificeerd hout gebruikt.

Waarborgen kwaliteit
De kwaliteit van houtskeletbouw wordt steeds hoger. Om dit te waarborgen zijn er bij Houkesloot duidelijke afspraken gemaakt over alles wat binnenkomt. “Voor houtskeletbouw wordt alleen de beste kwaliteit duurzaam gecertificeerd hout gebruikt. Alles dient voorzien te zijn van een KOMO-keurmerk. En er worden strikte afspraken gemaakt met onze leveranciers, zodat er geen zwakke schakels in het proces zitten.”

Tijdens het proces vinden er controles plaats. “Houkesloot is aangesloten bij HOUT100%, dus onze producten worden naast onze eigen interne controles op twee onaangekondigde momenten gecontroleerd door een onafhankelijke partij in de fabriek. Vervolgens vinden er steekproefsgewijs bouwplaatsinspecties plaats.”

Op 1 juli 2022 treedt de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen in werking, met als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren. Of Houkesloot daar al op is voorbereid? “Helemaal! HOUT100%-producten voldoen aan alle eisen, waaronder KOMO. Dus wij waren eigenlijk altijd al WKB-proof.”

Zeilstra vindt het heel goed dat de wet komt. “Dan onderscheid een HOUT100%-bedrijf zich van een niet HOUT100%-bedrijf. Dit biedt voor zowel de leverancier als de eigenaar van de woning of het pand veel meer zekerheid. Voor alle betrokken partijen is het meteen duidelijk dat de kwaliteit goed is en aan de huidige wetgevingen voldoet. Controle op kwaliteit is de basis.”

Duurzaamheid
Naast het waarborgen van kwaliteit, vindt Zeilstra het heel belangrijk dat houtskeletbouw duurzaam wordt geproduceerd. “Alles wat wij verwerken heeft een duurzaamheidscertificaat (STIP en FSC). Dus al het hout waarmee wij werken is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het gaat hierbij meestal om Scandinavisch hout. Wist je trouwens dat ze in Scandinavië nog steeds meer bomen planten dan dat ze kappen?”

Een duurzaam product waar ze bij Houkesloot momenteel aan werken zijn sedumdaken. Op de daken groeien een soort vetplantjes. “Het voordeel van deze daken is dat ze weinig onderhoud nodig hebben en goed warmte en geluid isoleren. Gemeentes promoten het bovendien voor waterhuishouding. Sedumdaken nemen veel water op en dat is met de huidige klimaatproblemen, waarbij stortregens regelmatig voorkomen, een groot voordeel.”

Ondanks het enorme duurzame karakter van hout, merkt Zeilstra dat de vraag naar hout nog stabiel blijft. “Onze sector kan hele goede kwaliteit kozijnen leveren, alleen vermarkten we het nog niet voldoende.” Toch is Zeilstra positief. “Je ziet dat woningbouwverenigingen duurzaamheid steeds meer centraal zetten. En dan kom je toch al snel bij het meest duurzame materiaal uit, namelijk hout.”

Lees ook

Hout of aluminium kozijnen

Hout of aluminium kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus aluminium kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van de woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten kozijnen met...

Hout of kunststof kozijnen

Hout of kunststof kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus kunststof kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van uw woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten...

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100% Houten kozijnen zijn al jaren onverminderd populair bij huiseigenaren in Nederland. En met een goede reden. Want ondanks de intrede van nieuwe materialen – zoals kunststof en aluminium – hebben houten kozijnen vooral veel voordelen. Wat...

Bouwplaatsinspectie

Bouwplaatsinspectie

Om hoogwaardige kwaliteit te kunnen garanderen en helemaal WKB-proof te zijn, voert HOUT100% vier controles uit verspreid over het gehele bouwproces. Eén daarvan is de bouwplaatsinspectie. Een onafhankelijke inspecteur, ingehuurd door HOUT100%, komt op de bouw kijken...