Ik wil graag meer weten over de WKB

Een tweede leven voor houten kozijnen

09-02-2022

Hoe meer je weet over houten kozijnen, hoe beter je een slimme keuze kunt maken bij de aanschaf ervan. Wij helpen je graag met het vergroten van je kennis. Daarom delen wij regelmatig inzichten van experts uit de houtbranche. Ze vertellen je over nieuwe ontwikkelingen in de branche en ervaringen uit de praktijk. Deze keer aan het woord: Ruud Verweij van Verweij Houttechniek.

Verweij Houttechniek is opgericht in 1884. Wat begon als een klein timmerbedrijf in Nieuwerbrug aan de Rijn, is uitgegroeid tot vooruitstrevend familiebedrijf met 110 mensen in vaste dienst. Verweij Houttechniek richt zich op de renovatie van houten gevelelementen voor woningcorporaties. Zo werkten ze onlangs aan de renovatie van 499 woningen in de Spoorbuurt in Nijmegen, 126 woningen aan de Laakkade in Den Haag en 54 woningen in Nieuw-Beijerland.

Bij elk project waar Verweij aan meewerkt, stellen ze zich de vraag in hoeverre totaalvervanging nodig is. Moeten kozijnen volledig vervangen worden, of kunnen ze een tweede leven krijgen? Vanuit die vraag ontstond het SecondLife-concept. Hierbij ondergaan kozijnen in de gevel een revitalisatie, waardoor ze een nieuwe levenscyclus meegaan. Ruud vertelt over dit concept.

Met SecondLife geef je houten kozijnen een tweede leven. Wat houdt dit concept precies in?
Ruud: “Bij renovatie denken mensen al snel aan het vervangen van bestaande onderdelen. Onze ervaring is echter dat totale vervanging van houten kozijnen niet altijd nodig is. Door slim om te gaan met wat er al in de gevel zit, kun je de levensduur flink verlengen. In het SecondLife-concept revitaliseren onze klanten – voornamelijk vastgoedonderhoudsbedrijven – de kozijnen door het toepassen van goed isolerend glas, het droogzetten van de verbindingen, een afdekprofiel op de horizontale kozijndelen en een frisse verflaag. Wij produceren en monteren vervolgens nieuwe draaiende delen. Zo gaan de kozijnen weer 25 tot 50 jaar mee.”

Als je bestaande kozijnen als basis gebruikt, zijn de afmetingen niet meer rechttoe rechtaan. Hoe gaan jullie hiermee om?
“Dat klopt, na jaren in de gevel is geen enkel kozijn meer perfect haaks. Daarom meten we elke sponning opnieuw in, zodat we de draaiende delen op pasmaat kunnen leveren. Dit betekent dat we in de fabriek kozijnen maken die ‘hol, bol en scheef’ zijn. De meetgegevens zetten onze medewerkers in een speciaal ontwikkelde app, die ze doorstuurt naar de database. Vanuit daar verwerkt de werkvoorbereiding de gegevens voor onze CNC-machines. Die frezen vervolgens alle contouren uit, zodat het draaiende element later perfect in de gevel past.”

Alle ramen en deuren zijn dus uniek op maat gemaakt?
“Zeker, elk raam en elke deur die we maken past maar op één plek. Daarom frezen we direct in alle onderdelen een kenmerk op adresniveau, inclusief aanduiding waar het gevelelement zich bevindt. In de fabriek beglazen we de ramen en deuren, lakken we ze af en voorzien ze van al het nodige hang- en sluitwerk. De ramen en deuren die helemaal af zijn vervoeren we naar de bouwplaats, waar we de oude gevelelementen demonteren en de nieuwe meteen plaatsen.”

Hoe ervaren opdrachtgevers deze aanpak?
“Heel positief. Dat komt omdat SecondLife verschillende voordelen biedt. Zo is duurzaamheid voor woningcorporaties, waar we indirect veel voor werken, steeds belangrijker geworden. Het revitaliseren van bestaande houten kozijnen is heel milieuvriendelijk. Je hoeft immers veel minder handelingen te doen dan bij het produceren en monteren van een nieuw kozijn en je verspilt geen grondstoffen. Ook isoleren ze beter, waardoor de energievraag wordt beperkt. Natuurlijk zorgen de verbeterwerkzaamheden ook voor uitstoot, dus voor een eerlijke vergelijking moet je die impact meenemen. We zijn nog bezig met het ontwikkelen van een rekentool om de besparing op CO2-uitstoot voor SecondLife in kaart te brengen. Dit doen we in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). Maar één ding is zeker: met revitalisatie van het houten kozijn voldoen woningcorporaties makkelijker aan de duurzaamheidseisen die de overheid gesteld heeft.”

Duurzaamheid is voor woningcorporaties steeds belangrijker.

En welke voordelen zijn er nog meer?
“Andere voordelen zijn bijvoorbeeld de kostenbesparing, hoge omloopsnelheid en minimale overlast voor bewoners. Onderhoud en renovatie is een noodzakelijke investering, maar met SecondLife haal je er het maximale uit. Bij Verweij Houttechniek geven we altijd advies aan de voorkant. Zo kan het zijn dat sommige kozijnen er veel slechter aan toe zijn dan andere kozijnen op plekken die minder beïnvloed worden door weersomstandigheden. In dat geval adviseren we om de slechte kozijnen compleet te vervangen, en de rest te revitaliseren. Door overal maatwerk toe te passen, kom je tot de beste oplossing.”

“Meestal zijn huizen bij renovatie bewoond. Woningcorporaties willen natuurlijk dat bewoners zo min mogelijk overlast ervaren van de renovatie. Als je kozijnen volledig uit de gevel haalt, hebben ze hier ook binnenshuis last van. Bij revitalisatie is dat veel minder: het geeft minder rommel, er ontstaat geen schade aan het interieur en de omloopsnelheid is hoger. Op één dag komen we demonteren en zetten we alle nieuwe ramen en deuren erin.”

Bij SecondLife vervangen jullie de draaiende delen voor nieuwe. Wat gebeurt er met de oude onderdelen?
“Duurzaamheid is heel belangrijk voor Verweij. Zo kijken we onder andere naar hoe we onze afvalstromen kunnen verminderen en grondstoffen kunnen recyclen. Daarvoor hebben we het concept NextLife geïntroduceerd. Zo laten we bijvoorbeeld oude houten stapeldorpeldeuren ontmantelen door stichting De Terugwinning. Zij bieden dagbesteding en arbeidstoeleiding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor we samen ook sociale impact maken. In totaal krijgt 60% van het hout een hoogwaardig ‘volgend leven’ als tafelblad. Wat niet meer te gebruiken is voor NextLife, voeren we gescheiden af voor recycling. Uit berekeningen van het NIBE blijkt dat dit een CO2-besparing oplevert tot wel 40%. We doen er alles aan om onze milieu-impact zo klein mogelijk te houden.”

SecondLife: lage Total Cost of Ownership én lage milieu-impact
Het grote voordeel van revitalisatie is dat het de levensduur van houten kozijnen verlengt. In plaats van volledig te vernieuwen, verbeter je wat er al is. Het resultaat? Een zeer gunstige Total Cost of Ownership van houten kozijnen. Door houtrot te herstellen, een goede nieuwe verflaag aan te brengen en beter isolerend glas te plaatsen, zijn de bestaande kozijnen weer als nieuw. De meer kwetsbare draaiende delen – ramen en deuren – worden vervangen. Zo gaan houten kozijnen met het SecondLife-concept tot wel 50 jaar langer mee.

Ook het milieu is gebaat bij deze renovatie-aanpak. Door de bestaande kozijnen te verbeteren, zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig en blijft de CO2 in het hout opgeslagen. Dat draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. In combinatie met de minimale overlast voor bewoners, biedt SecondLife woningcorporaties de ideale aanpak voor woningrenovatie.

Lees ook

Hout of aluminium kozijnen

Hout of aluminium kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus aluminium kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van de woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten kozijnen met...

Hout of kunststof kozijnen

Hout of kunststof kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus kunststof kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van uw woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten...

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100% Houten kozijnen zijn al jaren onverminderd populair bij huiseigenaren in Nederland. En met een goede reden. Want ondanks de intrede van nieuwe materialen – zoals kunststof en aluminium – hebben houten kozijnen vooral veel voordelen. Wat...

Bouwplaatsinspectie

Bouwplaatsinspectie

Om hoogwaardige kwaliteit te kunnen garanderen en helemaal WKB-proof te zijn, voert HOUT100% vier controles uit verspreid over het gehele bouwproces. Eén daarvan is de bouwplaatsinspectie. Een onafhankelijke inspecteur, ingehuurd door HOUT100%, komt op de bouw kijken...