Hoewel de timmerindustrie een sector is die van oudsher door mannen wordt gedomineerd, zijn er steeds meer vrouwen die hun plek in deze wereld veroveren. Eline van Leeuwen (directeur Van Leeuwen Kozijnen), Karin Steenvoorden (mede-eigenaar Timmerfabriek Harmsen) en Rianne van Heertum (mede-eigenaar Machinaal Timmerbedrijf Van Heertum B.V.) delen hun ervaringen als vrouwelijke ondernemers in de timmerindustrie.
Met de paplepel ingegoten
Alle drie de vrouwen zijn actief binnen een familiebedrijf en zijn al op jonge leeftijd in aanraking gekomen met de wereld van de houten kozijnen. Zo groeide Eline op tussen de kozijnen en hielp ze als kind al mee in de fabriek. “Ik weet precies hoe alles werkt,” zegt ze. Toch werd haar rol als directeur niet meteen erkend. “Mensen dachten vaak dat ik de secretaresse was,” vertelt ze lachend. “Nu weten ze gelukkig beter.”
Karin stapte over van de marketingwereld naar de werkplaats en begon letterlijk met de handen uit de mouwen samen met haar partner Ronald. “Ik hielp met het opsluiten en afmonteren van kozijnen. Inmiddels regel ik de complete bedrijfsvoering,’’ zegt ze hierover. Rianne hielp naast haar werk in de makelaardij ’s avonds mee in de werkplaats van Machinaal Timmerbedrijf Van Heertum en werd later financieel eindverantwoordelijke binnen het bedrijf.
Werken als vrouw in de timmerwereld
De vooroordelen over vrouwen in de timmerindustrie zijn hardnekkig. “Sommige leveranciers willen alleen met mijn man praten over een nieuwe machine,” vertelt Karin. “Maar uiteindelijk beslis ook ik of we iets kopen of niet.” Eline herkent dit: “In het begin toen ik hier op kantoor zat, gingen ze ervan uit dat ik niks wist. Dat is nu wel wat normaler geworden. Mensen kijken niet meer raar op als ik zeg dat ik de prijzen opstel.’’
Soms leidt dit nog tot komische situaties. Eline herinnert zich een incident met een leverancier: “Vroeger zat ik alleen beneden in het kantoor, terwijl de rest boven werkte. Een nieuwe leverancier kwam binnen en vroeg: ‘Zitten de mannen boven?’ Ik antwoordde gewoon ‘Ja hoor,’ zonder verdere uitleg. Hij liep dus naar boven en vroeg daar met wie hij de afspraak had. Mijn vader keek hem aan en zei: ‘Volgens mij moet je bij de mevrouw beneden zijn.’ Hij kwam met een rood hoofd terug. Dat soort momenten laten zien hoe diepgeworteld die aannames nog steeds zijn.”
Ze zien echter wel dat er momenteel weinig vrouwen op de werkvloer staan. ‘’We zien vaak dat ze uit een kantoorfunctie komen en iets met hun handen willen gaan doen. Ze hebben dat romantische beeld van werken met hout, maar we zijn gewoon een fabriek.’’ constateert Karin. Toch kunnen vrouwen een zeer belangrijke rol spelen in de dynamiek van het bedrijf. “De organisatie en de sfeer binnen de organisatie verbeteren vaak als er een vrouw aanwezig is,” merkt Rianne op. “Wij denken net iets meer aan sociale aspecten. Hoe gaat het met een werknemer thuis? Wat speelt er privé? Dat draagt bij aan een prettigere werkomgeving.”
De volgende generatie
Het is nog maar de vraag of hun eigen kinderen later in het familiebedrijf willen gaan werken. Sommigen van hun kinderen tonen interesse en werken al mee in de onderneming, terwijl anderen nog twijfelen over hun toekomst. “Onze oudste zoon verzorgt mede de calculatie en werkvoorbereiding bij ons op kantoor,” vertelt Rianne. ”Maar hij en onze jongste zoon weten nog niet goed of ze de zaak later willen overnemen. Over een jaar of 5 kijken we wel waar we staan en wat zij willen. Vroeger riep de jongste altijd dat hij dat echt niet wou, maar nu twijfelt hij juist heel erg.”
De zonen van Karin zijn 7 en 10 jaar oud en hebben die twijfels momenteel totaal niet. ‘Ze zeggen nu ook dat ze bij papa en mama willen gaan werken, maar ik wil hen nergens toe dwingen.’’ Dat snapt Rianne wel. ”Werken in een familiebedrijf betekent dat je altijd met de zaak bezig bent, en dat is niet voor iedereen weggelegd.” Eline voegt daaraan toe: “Ik had nooit de intentie om het bedrijf over te nemen, maar uiteindelijk voelde ik me hier toch het meest op mijn plek. Wie weet hoe het bij onze kinderen zal lopen.”
Meer vrouwen in de timmerindustrie?
Is er dan ook een dringende behoefte voor meer vrouwen in de industrie? “Het gaat er niet per se om of er meer vrouwen moeten komen,” legt Rianne uit. “Het gaat erom dat we jong talent enthousiast maken voor het vak, of dat nu jongens of meisjes zijn.” Een groot obstakel hierbij is de beeldvorming over vakmanschap. “Op de basisschool wordt een VMBO-advies nog te vaak gezien als minderwaardig,” zegt Karin. “Terwijl dat juist de basis is van onze toekomstige vakmensen. We moeten laten zien dat een carrière in de timmerindustrie net zo waardevol is als welke andere carrière dan ook.”