Ik wil graag meer weten over de WKB

Hout is gezond

03-12-2021

Het gebruik van hout kent vele voordelen. Zo is bouwen met hout duurzaam, onderhoudsvriendelijk en geeft het ontwerpvrijheid. Maar wist je al dat hout ook veel gezondheidsvoordelen kent? Als het gaat om gezondheid speelt hout op diverse vlakken een rol, zo geven tal van studies aan.

Als hygroscopisch materiaal zorgt het door de opname en afgifte van vocht voor een uitgebalanceerde luchtvochtigheid. Het is hypoallergeen (allergiearm) en door z’n gladde oppervlak makkelijk schoon te houden van stof, schimmels en bacteriën. Maar ook op psychologisch vlak heeft hout veel invloed op mensen.

Hout in een interieur werkt stressverlagend. De fysieke en psychische eigenschappen van hout bevorderen het algemeen welbevinden, de genezing, de leerprestaties en de werkproductiviteit.

Het Human Research Institut für Gesundheitstechnologie und Präventionsforschung in het Oostenrijkse Weiz deed onderzoek in een school met klaslokalen met en zonder hout. De lokalen zonder hout gaven bij leerlingen een aanzienlijk hogere hart-slagfrequentie aan (+8.600 per dag) dan bij die met hout. De nervus vagus (zwervende zenuw), die het hart beschermt, functioneert kalmer in een houten interieur, waardoor het hart minder wordt belast.

De houten lokalen hadden ook een positief psychologisch effect: het sociale contact tussen leraren en leerlingen verliep rustiger. Nog andere pluspunten zijn: minder stress, lagere pijnreceptie, lager ziekteverzuim, snellere genezing, hogere concentratie, grotere creativiteit en minder agressie.

Een ander uitgevoerd onderzoek door de Universiteit van Britisch Columbia en FPInnovations, toont tevens aan dat het gebruik van hout binnen een interieur stress verlagend werkt en daardoor een gunstige uitwerking heeft op het sympathische zenuwstelsel. Dit stelsel regelt functies van ogen, speekselklieren, mond- en neusslijmvliezen, hart, longen, maag, darmen, lever, nieren, bijnieren en blaas.

 

Lees ook

Hout of aluminium kozijnen

Hout of aluminium kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus aluminium kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van de woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten kozijnen met...

Hout of kunststof kozijnen

Hout of kunststof kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus kunststof kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van uw woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten...

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100% Houten kozijnen zijn al jaren onverminderd populair bij huiseigenaren in Nederland. En met een goede reden. Want ondanks de intrede van nieuwe materialen – zoals kunststof en aluminium – hebben houten kozijnen vooral veel voordelen. Wat...

Bouwplaatsinspectie

Bouwplaatsinspectie

Om hoogwaardige kwaliteit te kunnen garanderen en helemaal WKB-proof te zijn, voert HOUT100% vier controles uit verspreid over het gehele bouwproces. Eén daarvan is de bouwplaatsinspectie. Een onafhankelijke inspecteur, ingehuurd door HOUT100%, komt op de bouw kijken...