Ik wil graag meer weten over de WKB

Hoe woningcorporaties met houtbouw woningnood en klimaatverandering aanpakken

17-01-2024

In de voortdurende strijd tegen woningnood en klimaatverandering, staan woningcorporaties aan de vooravond van een bouwrevolutie. Meer dan 250.000 nieuwe woningen staan gepland voor de komende jaren, met een opmerkelijke verschuiving in focus: de opkomst van houtbouw. Deze ontwikkeling belooft niet alleen de woningnood te verzachten, maar ook de ecologische voetafdruk van de bouwsector aanzienlijk te verkleinen.

De milieuvoordelen van houtbouw
Houtbouw wordt steeds meer erkend voor zijn milieuvoordelen. In tegenstelling tot traditionele bouwmaterialen, zorgt hout voor minder CO2-uitstoot. Sterker nog: hout slaat CO2 op. Deze eigenschap maakt houtbouw een aantrekkelijke optie in de strijd tegen klimaatverandering.

Een groeiende beweging
Steeds meer woningcorporaties en projectontwikkelaars omarmen houtbouw. Dit komt mede door het publieke sentiment, met een groeiend aantal mensen dat de voorkeur geeft aan houtbouw om het uiterlijk ervan en de milieuvriendelijkheid. Deze toenemende populariteit bij consumenten versnelt de adoptie van houtbouw.

Praktische voordelen
Naast milieuvriendelijkheid biedt houtbouw ook veel praktische voordelen. De lichte, sterke elementen zijn eenvoudig te vervoeren en te monteren, wat zorgt voor een efficiënter bouwproces. Dit maakt houtbouw ideaal voor nieuwe projecten.

Snelheid en efficiëntie
Met de huidige woningnood is het belangrijk dat er snel meer huizen komen. Houtbouw is hier ideaal voor. Dankzij voorbereiding in de fabriek kunnen houten woningen snel worden opgeleverd. Dit betekent dat woningzoekenden sneller kunnen worden gehuisvest en dat de overlast voor de omgeving beperkt blijft. Bovendien zijn houtbouw woningen aanpasbaar en demonteerbaar, wat bijdraagt aan hun flexibiliteit.

900.000 nieuwe woningen
De overheid heeft als doel om tegen 2030 900.000 nieuwe woningen te bouwen, waarvan minstens 25.000 nieuwe sociale huurwoningen per jaar. Verschillende grote houtbouwprojecten zijn al gerealiseerd, zoals het grootste houten woongebouw van Nederland in Alkmaar. Daarnaast zijn er veelbelovende initiatieven onderweg die het potentieel van houtbouw in de sociale sector verder benadrukken.

Steun van programma’s en convenanten
Programma’s zoals het MRA convenant Houtbouw 2021-2025 en het Home for the Future-programma, ondersteunen de transitie naar houtbouw. Deze initiatieven laten zien dat steeds meer mensen het erover eens zijn dat de transitie naar meer houtbouw noodzakelijk is voor de bouwsector.

Conclusie
Het moge duidelijk zijn: houtbouw staat op het punt een grote sprong voorwaarts te maken in de Nederlandse bouwsector. Met de combinatie van duurzaamheid, bouwefficiëntie en groeiende publieke én professionele steun, is houtbouw klaar om een sleutelrol te spelen in het vormgeven van de toekomst van wonen.

Lees ook

Hout of aluminium kozijnen

Hout of aluminium kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus aluminium kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van de woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten kozijnen met...

Hout of kunststof kozijnen

Hout of kunststof kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus kunststof kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van uw woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten...

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100% Houten kozijnen zijn al jaren onverminderd populair bij huiseigenaren in Nederland. En met een goede reden. Want ondanks de intrede van nieuwe materialen – zoals kunststof en aluminium – hebben houten kozijnen vooral veel voordelen. Wat...

Bouwplaatsinspectie

Bouwplaatsinspectie

Om hoogwaardige kwaliteit te kunnen garanderen en helemaal WKB-proof te zijn, voert HOUT100% vier controles uit verspreid over het gehele bouwproces. Eén daarvan is de bouwplaatsinspectie. Een onafhankelijke inspecteur, ingehuurd door HOUT100%, komt op de bouw kijken...

The Total Cost of Ownership

The Total Cost of Ownership

Als je kijkt naar de kosten van houten kozijnen, moet je verder kijken dan alleen de kosten van de aanschaf. Ook onderhoud, reparatie en levensduur spelen een belangrijke rol in het totaalplaatje. Welke kozijnen kies jij? Aanschaf De aanschafprijs is compleet...