fbpx
skip to Main Content

Hout is gezond

Het gebruik van hout kent vele voordelen. Zo is bouwen met hout duurzaam, onderhoudsvriendelijk en geeft het ontwerpvrijheid. Maar wist je al dat hout ook veel gezondheidsvoordelen kent? Als het gaat om gezondheid speelt hout op diverse vlakken een rol, zo geven tal van studies aan.

Als hygroscopisch materiaal zorgt het door de opname en afgifte van vocht voor een uitgebalanceerde luchtvochtigheid. Het is hypoallergeen (allergiearm) en door z’n gladde oppervlak makkelijk schoon te houden van stof, schimmels en bacteriën. Maar ook op psychologisch vlak heeft hout veel invloed op mensen.

Hout in een interieur werkt stressverlagend. De fysieke en psychische eigenschappen van hout bevorderen het algemeen welbevinden, de genezing, de leerprestaties en de werkproductiviteit.

Het Human Research Institut für Gesundheitstechnologie und Präventionsforschung in het Oostenrijkse Weiz deed onderzoek in een school met klaslokalen met en zonder hout. De lokalen zonder hout gaven bij leerlingen een aanzienlijk hogere hart-slagfrequentie aan (+8.600 per dag) dan bij die met hout. De nervus vagus (zwervende zenuw), die het hart beschermt, functioneert kalmer in een houten interieur, waardoor het hart minder wordt belast.

De houten lokalen hadden ook een positief psychologisch effect: het sociale contact tussen leraren en leerlingen verliep rustiger. Nog andere pluspunten zijn: minder stress, lagere pijnreceptie, lager ziekteverzuim, snellere genezing, hogere concentratie, grotere creativiteit en minder agressie.

Een ander uitgevoerd onderzoek door de Universiteit van Britisch Columbia en FPInnovations, toont tevens aan dat het gebruik van hout binnen een interieur stress verlagend werkt en daardoor een gunstige uitwerking heeft op het sympathische zenuwstelsel. Dit stelsel regelt functies van ogen, speekselklieren, mond- en neusslijmvliezen, hart, longen, maag, darmen, lever, nieren, bijnieren en blaas.

Lees meer berichten

Wat kan HOUT100% voor u doen?

HOUT100% voor mij?

Wat kan HOUT100% voor mij betekenen?

Bedrijf zoeken

Hier vindt u de beste houtverwerkende bedrijven van Nederland.

Probleem melden

Ik wil een probleem met mijn houten product melden.