Ik wil graag meer weten over de WKB

BENG-en en NOM-en met de zekerheid van HOUT100%

19-11-2018

Tijdens De Buildsight Dag op 12 september 2018, die volledig in het teken stond van Bijna energieneutrale gebouwen (BENG), had ik het over een ‘optimaal jasje voor een gebouw maken samen’. Want daar komt het eigenlijk op neer. Tel bij de positieve bouwprognoses de rap veranderende wetgeving op, dan weet je dat iedereen op zoek is naar zekerheid.

In de markt is enerzijds veel behoefte aan nieuwe, betaalbare woningen. De markt worstelt volop met de huidige vraag. En dan vooral door de capaciteitsproblematiek. Door de gehele bouwketen heen. Tegelijkertijd moet iedereen mee met het reduceren van het energiegebruik binnen de woningbouw. Vanuit Europa en de Nederlandse overheid zijn hiervoor inmiddels diverse programma’s gestart.

Een heel goed jasje maken samen

Zo worden we – toch nog vrij plots – geconfronteerd met het volledig gasvrij bouwen. De keten dient daarom direct allerlei maatregelen te nemen om gasvrije woningen te kunnen bouwen. BENG is een volgende uitdaging waar we volop mee te maken krijgen. Kortgezegd is BENG gebaseerd op het terugdringen van de energievraag in de woning. Met EPC was dat nog wel ‘dicht te rekenen’, maar nu gaat het over het daadwerkelijk terugbrengen van de energievraag. Een heel goed jasje maken dus. Zorgen dat gevel, dakconstructie en alles dat daarbinnen gebeurt, optimaal presteert.

Vroegtijdig en intensief samenwerken

Met andere woorden, partijen in de bouw zullen in een vroegtijdig stadium samen horen te werken aan detaillering in combinatie met de uitvoering op de bouw. Je kunt nog zoveel mooie dingen bedenken rondom de constructie, prefabriceren etc., als het niet goed in elkaar wordt gezet waardoor er bijvoorbeeld warmtelekken ontstaan, ben je weg. Dan mag je concluderen dat het averechts heeft gewerkt ten opzichte van het moment waarop je de berekening maakte.

Bouwpartijen dienen er samen een schepje bovenop te doen, iedereen mag het net iets beter gaan doen.

Er staat veel druk op het bouwproces, veel meer dan voorheen. Ja, het gaat over BENG, maar ook over alles dat daarna nog komt, zoals Nul Op de Meter (NOM). Je hebt een hele goede constructie nodig als het gaat over thermische isolatiewaarde en luchtdichtheid. Heb je daar in de ontwerpfase niet goed naar gekeken, dan heb je een probleem. Daarom is samenwerking op dat vlak heel erg belangrijk.

Samenwerken en HOUT100%

Kijk eens naar kozijnfabrikanten. Als je kijkt naar de totale geveloplossing, leveren zij een halffabricaat aan bij bijvoorbeeld de prefab betonindustrie. Dat wordt allemaal geprefabriceerd. Dan stopt het dus niet bij het aanleveren. Het is wel degelijk ook in het belang van de kozijnenindustrie om mee te denken hoe dat proces verder verbeterd kan worden. En dus moeten zij ook meer verantwoordelijkheid nemen. De prefab-industrie is een belangrijke schakel als het gaat over BENG, NOM etc.

De kwaliteitseisen ten aanzien van de gevel en het dak worden zo hoog door de nieuwe doelstellingen, dat er absoluut sprake dient te zijn van geoliede samenwerkingen tussen de partijen. Wat dat betreft geeft HOUT100% het goede voorbeeld.

Met een instrument als de HOUT100%-bouwplaatsinspecties kunnen partijen betere controle uitoefenen tijdens de verwerkingen op de bouwplaats. En veel meer van elkaar leren. Fabrikanten en aannemers delen kennis onderling. “Hoe verwerk je een kozijn nou optimaal op de bouw?”

Bouwen met zekerheid

Ervaring vindt elkaar en maakt elkaar beter. In de hele keten. Je kunt met allerlei zekerheden een duidelijke link maken naar de industrie. Met partners in de keten vroegtijdig om tafel gaan. Met als doel te komen tot het beste product. Hier is nu en in de toekomst – met steeds strengere wetgeving als stok achter de deur – veel behoefte aan.

Ik vind het dan ook een duidelijk statement dat HOUT100%-leden maken naar de markt. Zij nemen hun verantwoordelijkheid op de bouwplaats. Door hun kennis te delen, ‘ontzorgen’ zij de aannemer. Zij helpen de aannemer om te komen tot een goed eindproduct, want daar is werkelijk iedereen bij gebaat. Wat de verschillende belangen onderling verder ook zijn. En ook door kennis en ervaring verder te verspreiden in de gehele bouwketen.

Om zo samen te komen tot het optimale eindresultaat. In dit geval een woning of gebouw dat voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen op basis van nieuwe berekeningen rondom energiebesparing.

Luister ook naar aflevering 1 van “Buildsight – de podcast” over de transitie naar BENG via deze link.

Michel van Eekert,
directeur Buildsight

Lees ook

Hout of aluminium kozijnen

Hout of aluminium kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus aluminium kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van de woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten kozijnen met...

Hout of kunststof kozijnen

Hout of kunststof kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus kunststof kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van uw woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten...

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100% Houten kozijnen zijn al jaren onverminderd populair bij huiseigenaren in Nederland. En met een goede reden. Want ondanks de intrede van nieuwe materialen – zoals kunststof en aluminium – hebben houten kozijnen vooral veel voordelen. Wat...

Bouwplaatsinspectie

Bouwplaatsinspectie

Om hoogwaardige kwaliteit te kunnen garanderen en helemaal WKB-proof te zijn, voert HOUT100% vier controles uit verspreid over het gehele bouwproces. Eén daarvan is de bouwplaatsinspectie. Een onafhankelijke inspecteur, ingehuurd door HOUT100%, komt op de bouw kijken...