fbpx
skip to Main Content

Voldoen aan de BENG-eisen? Bouw dan met houten kozijnen, deuren en spouwbladen

Met het huidige woningtekort is er veel behoefte aan nieuwe, betaalbare woningen. De capaciteitsproblematiek in de bouwketen en het reduceren van het energiegebruik binnen woningbouw zijn twee punten waar steeds meer de focus op komt te liggen. BENG- en NOM-eisen spelen hierbij een belangrijke rol.

BENG-wetgeving is gebaseerd op het terugdringen van de energievraag in de woning. Daarnaast is er nog NOM, wat staat voor ‘Nul-op-de-meter’. Een nul-op-de-meterwoning is energieneutraal en levert de bewoners dus een grote besparing op de kosten voor energie op.

BENG

BENG staat voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’. Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna-energieneutraal zijn, een gevolg van de Europese richtlijn EPBD uit 2010 en het Nederlandse Energieakkoord uit 2013.

De BENG-eisen zijn opgebouwd rond drie brede indicatoren. Allereerst wordt er gekeken naar de maximale energiebehoefte. Dit betreft de hoeveelheid energie die nodig is om het gebouw te verwarmen en te koelen. Deze eis wordt behaald door het toepassen van goede isolatie en optimale luchtdichtheid.

Daarnaast is er het maximaal primair fossiel energieverbruik. Dit is de hoeveelheid energie die nodig is om de energiebehoefte van het gebouw te voorzien.

De derde eis is het minimale aandeel hernieuwbare energie. Er wordt van nieuwe gebouwen verwacht dat er voor minstens 50% gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, windenergie of biomassa.

Hout en BENG
Vaker dan velen nog denken, speelt hout een cruciale rol om aan de strenge BENG-eisen te kunnen voldoen. Als grondstof voor bouwmaterialen, maar ook in de vorm van bouwelementen, zoals houten kozijnen en ramen. Hout is namelijk van zichzelf isolerend, gemakkelijk herstelbaar, stevig en licht van gewicht.

En met de nieuwste technieken is hout extra isolerend te modificeren, waardoor de toepassingsmogelijkheden nog verder toenemen. De thermische isolatiewaarde van hout en de luchtdichtheid van de houten elementen vormen de snelste weg naar het voldoen aan de BENG-eisen.

U-waarde houten kozijnen
Als het gaat over een betere thermische gebouwschil met een goede isolatiewaarde (U-waarde) spelen houten kozijnen dus een belangrijke rol. Dat komt vooral door de vele gevelopeningen in het gebouw. Wil je deze U-waarde van de houten kozijnen en ramen in jouw project berekenen? Of het nu voor één kozijn is, of voor het gehele project, HOUT100%-leveranciers berekenen het graag voor je.

De zekerheid van houten kozijnen en BENG
Om als bouwer te kunnen voldoen aan de BENG-eisen, is vroegtijdige samenwerking rondom detaillering in combinatie met de uitvoering op de bouw onontbeerlijk. Bijvoorbeeld om warmtelekken te voorkomen. Met de hoge druk die het bouwproces momenteel ervaart, is het goed om te weten dat HOUT100%-leveranciers bouwers hiervoor het juiste gereedschap kunnen bieden. Bijvoorbeeld in de vorm van U-waarde berekeningen, bouwplaats inspecties en praktische kennisdeling.

NOM
Een woning die geen energie verbruikt en soms zelfs energie oplevert, dat zijn de kenmerken van een nul op de meter-woning. Dit bereik je door hele goede isolatie, zodat er maar weinig energie nodig is om de temperatuur aangenaam te houden. En laat hout nou net een hoog isolerend vermogen hebben. Een houten kozijn bijvoorbeeld voldoet eenvoudig aan de eis uit het Bouwbesluit, namelijk: 1,65 W/(m*K).

Daarnaast wekken nul-op-de-meterwoningen ook zelf energie op, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen. En als het energieverbruik van een woning dan over het hele jaar gemeten daalt tot nul, dan is het huis energieneutraal en officieel een nul-op-de-meterwoning.

Verschil BENG en NOM
Alle woningen die nu worden gebouwd voldoen op zijn minst aan de BENG-eisen. NOM gaat net weer een stapje verder. Een NOM-woning wekt zelf alle energie op die nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, warm water en ventilatie. Er is alleen nog energie nodig voor apparaten in huis, zoals de wasmachine en televisie. Dit terwijl een BENG-woning ook energie nodig heeft om het huis op te warmen en af te koelen.

Ook een bestaande woning kan worden verbouwd tot een nul-op-de-meterwoning, bijvoorbeeld door oude kozijnen te vervangen door houten kozijnen met triple glas.

Kozijnen die voldoen aan de BENG- en NOM-eisen
Op zoek naar kozijnen die voldoen aan de BENG- en/of NOM-eisen? HOUT100%-bedrijven weten precies waar deze kozijnen aan moeten voldoen. Bekijk onze Bedrijvenpagina om een HOUT100%-bedrijf bij jou in de buurt te vinden.

Wat kan HOUT100% voor u doen?

HOUT100% voor mij?

Wat kan HOUT100% voor mij betekenen?

Bedrijf zoeken

Hier vindt u de beste houtverwerkende bedrijven van Nederland.

Probleem melden

Ik wil een probleem met mijn houten product melden.