Ik wil graag meer weten over de WKB

Kies voor onze kinderen, kies voor een biobased toekomst in de bouw

sep 6, 2023 | Blog

Wanneer we vooruit kijken naar de wereld die we achterlaten voor onze kinderen en de generaties die volgen, staan we voor belangrijke keuzes. In dit artikel bespreken we enkele cruciale overwegingen.

De grenzen van fossiele bronnen
De natuurlijke bronnen van onze planeet zijn beperkt. Het onverantwoordelijk putten uit deze bronnen heeft directe gevolgen voor toekomstige generaties. Het is daarom veel beter om (waar mogelijk) de overstap te maken naar hernieuwbare bronnen zoals hout.

Overheid
Het is zorgwekkend dat de Nederlandse overheid adviezen overneemt van een industriële lobby die haar eigen belangen dient en niet die van de planeet of haar inwoners. Het zou beter zijn als de overheid onafhankelijk kijkt naar wat het beste is voor de volgende generaties.

Duurzaam hout vs. kunststof
Terwijl veel mensen denken dat kunststof kozijnen voordelig en duurzaam zijn, is het gebruik van houten kozijnen pas écht duurzaam. Houten kozijnen worden gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen en gaan een stuk langer mee dan kunststof kozijnen. Ze zijn daarom niet alleen voordeliger voor je eigen portemonnee, maar ook beter voor een gezonde planeet, die ook leefbaar is voor toekomstige generaties.

Niet-hernieuwbaar vs. hernieuwbaar
De uitputting van niet-hernieuwbare bronnen is niet alleen ecologisch onverantwoordelijk; het is ook economisch onhoudbaar. In tegenstelling daartoe kan hout, mits afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, steeds opnieuw worden geproduceerd.

Industrieel landschap vs. productiebos
Als je kon kiezen tussen een zwaar vervuild, grauw industrielandschap en een groen productiebos? Welke lucht zou je dan liever inademenen? Iedereen wil toch liever tussen natuur leven dan tussen vervuilende fabrieken?

Economische waarde van hout
Door hout economische waarde te geven, moedigen we de teelt en het beheer ervan aan. Het gevolg is meer duurzaam beheerde productiebossen. Meer bomen betekent meer CO2-absorptie en dus ook een gezondere planeet.

Bomen zijn een groeiend erfgoed
Wanneer we kiezen voor duurzaam geproduceerd hout, investeren we niet alleen in onze huidige behoeften, maar ook in de toekomst. Deze bossen zullen groeien en floreren. Toekomstige generaties zullen hiervan profiteren.

Keurmerken bieden garanties
Door te kiezen voor hout met een keurmerk, zorgen we ervoor dat we bijdragen aan verantwoord bosbeheer en tegelijkertijd kwalitatieve producten ontvangen. Timmerfabrieken met het HOUT100%-keurmerk gebruiken sinds 1 januari 2020 alleen maar duurzaam geproduceerd hout (FSC/ PEFC/Keurhout/STIP). 

Nu verantwoorde keuzes maken is een betere toekomst
Onze huidige beslissingen hebben een langetermijneffect. Door nu te kiezen voor biobased materialen, kunnen we een fundament leggen voor een gezondere, groenere toekomst.

Het is dus belangrijk dat we ons niet laten misleiden door kortetermijndenken en de industriële lobby. Voor de wereld van onze kinderen en hun kinderen is het van essentieel belang dat we nu duurzame en verantwoorde keuzes maken. Kies dus voor duurzaam geproduceerd hout en niet voor vervuilende materialen. Eigenlijk heel logisch!

Lees ook

Hout of aluminium kozijnen

Hout of aluminium kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus aluminium kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van de woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten kozijnen met...

Hout of kunststof kozijnen

Hout of kunststof kozijnen

Wat zijn de voor en nadelen van houten versus kunststof kozijnen? U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van uw woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten...

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100%

Kies voor kozijnen van HOUT100% Houten kozijnen zijn al jaren onverminderd populair bij huiseigenaren in Nederland. En met een goede reden. Want ondanks de intrede van nieuwe materialen – zoals kunststof en aluminium – hebben houten kozijnen vooral veel voordelen. Wat...

Bouwplaatsinspectie

Bouwplaatsinspectie

Om hoogwaardige kwaliteit te kunnen garanderen en helemaal WKB-proof te zijn, voert HOUT100% vier controles uit verspreid over het gehele bouwproces. Eén daarvan is de bouwplaatsinspectie. Een onafhankelijke inspecteur, ingehuurd door HOUT100%, komt op de bouw kijken...

The Total Cost of Ownership

The Total Cost of Ownership

Als je kijkt naar de kosten van houten kozijnen, moet je verder kijken dan alleen de kosten van de aanschaf. Ook onderhoud, reparatie en levensduur spelen een belangrijke rol in het totaalplaatje. Welke kozijnen kies jij? Aanschaf De aanschafprijs is compleet...

Houten kozijnen zijn geschikt voor zowel dubbel als triple glas

Houten kozijnen zijn geschikt voor zowel dubbel als triple glas

Isolatiewaarde van houten kozijnen kunnen eenvoudig worden opgewaardeerd Zoals je waarschijnlijk weet, heeft een houten kozijn wel een levensduur van 75 jaar. Het enkele glas in een houten kozijn of raam van 20 jaar oud kan moeiteloos worden vervangen voor dubbel of...

Isolatiewaarde hout

Isolatiewaarde hout

Hout heeft een hoog isolerend vermogen Hout isoleert, dat is bekend. Het isolerend vermogen van hout geldt uiteraard ook wanneer van hout een kozijn, raam, deur of spouwblad wordt gemaakt. Hout presteert uitstekend wat betreft de isolatiewaarde. Een houten kozijn...